fr|nl|en|de
Sélectionner une page

SOEPEL DIGITAAL LEREN

Het e-learningplatform Flowsparks, ontwikkeld door UNI-learning, verovert de wereld van de bedrijfsopleidingen. Continu bijscholen is eigen aan de snel evoluerende ondernemingswereld. “Bedrijven moeten in hun opleidingen voor medewerkers, klanten en leveranciers snel op de bal kunnen spelen. Met Flowsparks kunnen ze hun digitale leermaterialen zelf maken en bijwerken.”

Lees het volledige artikel

SOEPEL DIGITAAL LEREN

Het e-learningplatform Flowsparks, ontwikkeld door UNI-learning, verovert de wereld van de bedrijfsopleidingen. Continu bijscholen is eigen aan de snel evoluerende ondernemingswereld. “Bedrijven moeten in hun opleidingen voor medewerkers, klanten en leveranciers snel op de bal kunnen spelen. Met Flowsparks kunnen ze hun digitale leermaterialen zelf maken en bijwerken.”

Tekst Ilse Naudts Foto’s Davy Coghe

—-

Een nieuw computerprogramma inoefenen, een uitbreiding van het assortiment, veranderende productieprocessen… Opleidingen zijn inherent verbonden aan het bedrijfsleven. En de tijd van een lesgever die de medewerkers in kleine groepjes meetroont naar een duf trainingslokaaltje om daar met een powerpoint enkele uurtjes opleiding te geven, lijkt stilaan gepasseerd. “Meer en meer bedrijven schakelen over naar e-learning omwille van de nadelen van die traditionele opleidingen. Het is veel minder arbeidsintensief en stelt ook logistiek veel minder problemen. Reken maar eens uit wat het een onderneming kost als ze 3.000 man willen trainen die dan nog eens geografisch verspreid zijn”, zegt Christophe Jacobs van UNILearning. Dat bedrijf, opgericht in 1997, was al een tijdje gespecialiseerd in opleidingen op afstand en heeft met Flowsparks sinds 2017 een soepel platform dat klanten zelf in staat stelt om op een gebruiksvriendelijke manier e-learning te creëren. “En denk dan niet aan louter informatiedoorstroming zoals een online pdf die je doorworstelt of een instructievideo. Flowsparks gaat voor interactieve e-learning met impact via casussen, quizvragen, video’s en applicaties.” Eigenlijk startte UNI-Learning 26 jaar geleden als ondersteuning voor klassieke trainingen. In de loop der jaren evolueerde dat naar het ontwikkelen van e-learning. “Maar daar stootten we af en toe op problemen”, legt Christophe Jacobs uit. “Zo hadden we bijvoorbeeld Omega Pharma als klant. Dat wou medewerkers meenemen in de tips en tricks van rasverkoper Marc Coucke. Voor elk product ontwikkelden we een script met verkoopsargumentatie en advies. Maar de markt evolueerde zo snel dat de e-learning niet toereikend was om nieuwe producten of extra informatie vlot te integreren. Voor elke aanpassing moest het bedrijf ons contacteren. De vraag van de klant, onze offerte, de goedkeuring door de klant en de inplanning en uitwerking van de extra info. Er ging veel te veel tijd over voor de cursus effectief was aangepast en de verkopers ermee aan de slag konden. Dat is niet meer van deze tijd.”

 

AANZETTEN TOT LEREN

 

Met Flowsparks kunnen klanten snel hun eigen cursussen aanpassen en beheren. Als onderwijsexpert zorgt Christophe Jacobs ervoor dat Flowsparks ook pedagogische aspecten heeft geïntegreerd in de software. “Want een klaslokaal werkt didactisch toch anders dan een online platform. Je moet zorgen dat de aandacht niet verslapt, checken of de aangeboden info gekend is. Een e-learning moet aanzetten tot leren, liefst niet op een dwingende, maar op een motiverende manier. We hebben op basis van onze ervaring formats uitgedacht die klanten kunnen combineren tot een cursus. Je ziet dat sommigen graag terugvallen op dezelfde formats, anderen wat meer experimenteren. Wij geven ook begeleiding en helpen de klanten de juiste template te kiezen voor het gewenste resultaat. Een veiligheidstraining heeft nu eenmaal andere didactische aspecten dan het voorstellen van een nieuwe manager.”

 

Met een opleiding sociaal werk en een master in de onderwijskunde lijkt een job in een softwarebedrijf misschien niet de boeiendste keuze. Toch werkt Zeebruggeling Christophe Jacobs al 9 jaar voor UNI-Learning en toont hij zich razend enthousiast over zijn functie. Mist hij de interactie van het reguliere onderwijs niet? “Ik bereik met onze Flowsparks elearnings vaak veel meer mensen dan ik in een traditionele, klassikale omgeving zou kunnen. Dit jaar hadden we 240.000 actieve gebruikers in het systeem verdeeld over 150 landen. In totaal waren er 4 miljoen activiteiten. Toch fantastisch als je ziet dat iemand in Thailand een e-learning bekijkt die jij ontwikkeld hebt? Bovendien heb ik een enorm gevarieerde en leerrijke job. Door samen te werken met onze klanten kom ik in heel verschillende werelden terecht. Ik weet bijvoorbeeld hoe een treinbestuurder een wissel moet aanvragen, hoe de cargobeveiliging in de luchthaven werkt, hoe je het best Proximusproducten verkoopt, maar ook hoe de Proximusbekabeling er onder de grond uitziet of met welke veiligheidsinstructies de medewerkers rekening moeten houden voor de windturbines van Parkwind.”

 

RIJBEWIJS

 

BASF, Belfius, Proximus, Delhaize, De Lijn, KPN, DAF Trucks, Parkwind… Het lijstje van Flowsparksklanten is intussen indrukwekkend. Er zijn ook elearnings die niet louter binnen het bedrijf blijven, maar bedoeld zijn voor het grote publiek. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde ontwikkelde via Flowsparks www.mijnrijbewijs.be. Daarop kunnen toekomstige chauffeurs zich voorbereiden voor het theoretisch examen voor het behalen van het rijbewijs B. Flowsparks is dus overal. Niet voor niets sleepte UNI-Learning voor de tweede keer op rij een nominatie in de wacht voor de Trends Digital Pioneers die uitgereikt worden op 28 november. “ Deze nominatie is voor ons en voor het volledige team een erkenning”, zegt Cédric Herregodts, Sales en Marketing Manager bij UNI-Learning.

 

Als Flowsparks de klanten in staat stelt om alles zelf te doen, maakt UNI-Learning zichzelf dan niet overbodig? “In deze just-in-time-tijden waarbij ondernemingen zeer kort op de bal moeten spelen, is een flexibel platform als Flowsparks bijna onvermijdelijk”, gelooft Cédric Herregodts. “We werken voor Flowsparks met een abonnementsprincipe waarbij we klanten ook technisch en didactisch ondersteunen. Alles werkt online en is dus overal beschikbaar. We gaan ook altijd uit van de mobiele realiteit. De cursussen zijn heel vlot op smartphones en tablets te raadplegen.” Bovendien hebben niet alle bedrijven de tijd en de expertise om hun e-learning zelf te creëren. “Sommige klanten doen alles zelf, maar er zijn ook klanten die het grootste deel van hun e-learning bij ons laten ontwikkelen om dan achteraf hier en daar aan te passen waar nodig.”

HET ORIGINELE ARTIKEL in pdf

Bron: Krant van West Vlaanderen | Tekst Ilse Naudts – foto Davy Coghe – 15 november 2019